Dierentolkgesprek

Naast de opleiding tot kynologisch instructeur heb ik ook de opleiding tot dierentolk gevolgd. In deze opleiding, gegeven door Désirée Docter in Enschede, heb ik geleerd hartcontact te maken met dieren en hun verhaal te horen. Mocht je met jouw huisdier een probleem ervaren en wil je begrijpen waarom jouw dier dit gedrag vertoont en wil je van daaruit werken aan verbetering van het gedrag, dan kan ik je hiermee helpen. Jouw dier kan last hebben van zijn eigen verleden of ervaringen. Maar je dier voelt ook feilloos aan wat jij voelt, ervaart of wat jouw valkuilen zijn en wil dit graag met alle liefde aan je laten weten.

Ik ga in contact met je huisdier en krijg via gevoelens en beelden door wat jouw dier je te vertellen heeft. In een gesprek koppel ik dit naar jou terug, zodat je begrijpt wat jouw huisdier je te vertellen heeft.
Vaak is alleen de informatie al voldoende om zelf ermee verder te kunnen, maar mocht het nodig zijn dan kan er altijd later nog een gesprek met jouw huisdier plaatsvinden.

Een dierentolkgesprek bestaat uit een telefonisch gesprek waarin je uitlegt wat je als probleem ervaart, een gesprek dat ik heb met je dier en een terugkoppelgesprek. Het terugkoppelgesprek zal bij voorkeur bij jou thuis plaatsvinden. Bij een te grote afstand kan in overleg het terugkoppelgesprek ook telefonisch plaatsvinden.

Als je dat wenst dan kan ik voor je het dierentolkgesprek verwerken in privéles(sen) voor jou en jouw hond, waarmee we samen gaan werken aan de problematiek die je ervaart.

Over Ling

Maaike geeft alle tijd. Voor mijn soms verwarde kat gaf dat vertrouwen. Het leek dat ze echt met elkaar in gesprek waren. Ling’s aandacht was volledig gericht op Maaike en andersom.

Ling had toen al geruime tijd veel last van verstopte darmen. Ook liep ze mank. Ze was warrig en leek soms de weg kwijt. Bij de dierenkliniek was toen al een en ander gebeurd met een operatie en ze moest veel medicijnen blijven slikken. Goede tijden bleven afgewisseld met veel mindere perioden. En ik vroeg me af, wat vindt mijn kat hier eigenlijk van.

Maaike kon door haar gesprek met Ling een aantal gedragingen duiden waardoor ik beter wist hoe voor haar te zorgen. Dat ze veel warmte wilde en meer dekens her en der, dat ze graag mee naar boven wilde, maar dan opgetild, omdat de trap een obstakel was voor haar heupen, dat ze meer drinkbakjes wilde omdat ze veel dorst had. Ling gaf ook aan nog niet toe te zijn aan levensbeëindiging, maar zich ook niet heel fijn te voelen. Echter dat ik gerust mocht zijn, ze zou een duidelijk signaal afgeven wanneer het niet meer ging. Toen kon ik stoppen met me telkens afvragen ‘zou het nog gaan, is het nog fijn voor haar’ en met constant observeren, waardoor er druk was ontstaan op Ling en ze kribbig reageerde of me totaal negeerde.

Ling ging langzaam verder achteruit en ik had steun aan alle tips die ik had gekregen. En inderdaad gaf ze 11 januari 2021 heel duidelijk de grens aan. Ik was er toen ook klaar voor en volgde de laatste instructies die ik ook uit het gesprek had meegekregen. Ik legde Ling precies uit wat er ging gebeuren, welke handelingen verricht gingen worden, want ze had aangegeven niet verschrikt te willen sterven. Ik weet zeker dat ze het hoorde, ze werd heel rustig, liet alle urine en ontlasting los, ze liet los. En met behulp van de dierenarts is ze toen vredig ingeslapen. Deze laatste periode heeft mij veel geleerd, over ontspannen zijn, zonder verwachtingen het proces zijn weg te laten vinden en over (zelf)vertrouwen hebben. Dank je wel Ling! Dank je wel Maaike!

Nellie Tankink